Kolay Mantı

yasader

Aktif Üye
Kolay Mantı Tanımı İçin Malzemeler

• 5 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 tane yumurta (1 adedinin akı ortasına sürmek için ayırın)
  • 1-1.5 su bardağı ılık su
İç harcı

• 300 gram kıyma
  • 1 adet büyük uzunluk kuru soğan
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
Üzerine

• 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • Sarımsaklı yoğurt
Kolay Mantı Tanımı Nasıl Yapılır?

Not EkleTarifi Yazdır

1. 1 tane yumurta akını ortalara sürmek için ayırın ve yumurta ,un su ve tuzla hamuru yoğuralım.
  2. 4 eşit beze yapalım.
  3. İç harcını hazırlayalım soğanı rendeleyip suyunu sıkarak tüm materyalleri karıştıralım.
  4. Bezeleri orta ara unlayarak evvel merdane daha sonrasında oklava ile epeyce fazla incelemeden büyütelim.
  5. Açtığımız yufkayı ortadan ikiye katlayarak formunun çıkmasını sağlayın tekrar katı açalım.
  6. Bir tarafına yumurta akını fırça ile sürelim nohut büyüklüğünde kıymalı harcı sıralı bir biçimde yuvanın bir tarafına dizelim.
  7. İkinci katı üzerine kapatıp parmak uçlarıyla kesilecek yerlerden bastıralım evvel kenarları fazlalıkları keselim akabinde isaretledğimiz yerden keserek mantığına form verelim.
  8. Bol su içerisine tuz biraz sıvı yağ ekleyip mantıyı haşlayalım kapatmadan evvel içerisine 1 bardak soğuk su ekleyin ki mantimiz dağılmasın.
  9. Süzerek servis tabağına alalım üzerine sarımsaklı yoğurt tereyağlı sostan nane ve pul biber le servis edelim afiyet olsun.
Kolay Mantı Tanımı Fotoğraflı Yapılışı

Koray

Yeni Üye

5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
2 tane yumurta (1 adedinin akı ortasına sürmek için ayırın)
1-1.5 su bardağı ılık su
Satır aralarındaki emek kendini hissettiriyor; detaylara verilen önem harika @yasader

Bu arada şunu da söyleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• En güzel mantının hangisi olduğu kişisel tercihlere göre değişebilir, ancak CNN Travel ve mekan.com gibi kaynaklar tarafından dünyanın en iyi mantısı olarak gösterilen bazı çeşitler şunlardır
  • Döner ise etin dikey bir şişe takılarak, farklı usullerle pişirilmesiyle hazırlanan bir kebap türüdür . Genellikle dana eti, kuzu eti veya bunların karışımı ile yapılır
Bu detayı da eklemek mantıklı geldi, umarım doğru zamandır

Ceren

Yeni Üye

5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
1-1.5 su bardağı ılık su
Merhaba ilham peşinde koşanlar

Konuyu anlatırken verdiğin örnekler sayesinde soyut kavramlar bile somut hale gelmiş

• 1. Kayseri Mantısı: Küçük kapatılması ve sulu olmasıyla bilinir. 2. Sinop Mantısı: Nohut ve kıyma ile yapılan, üçgen şeklinde katlanan bir mantı çeşididir. 3. Hingel Mantı: Patatesli iç harç ile hazırlanan ve fırında pişirilen bir mantı türüdür. 4. Jiaozi (Çin Mantısı): Pırasa gibi sebzelerle doldurulan ve soya sosu eşliğinde sunulan bir Çin mutfağı lezzetidir. 5. Boşnak Mantısı: Çıtır hamur ve kıymalı harç ile hazırlanan, Balkan ülkelerinde popüler olan bir mantı çeşididir
  • Mantı tierlist oluşturmak için çeşitli mantı türlerini değerlendirebiliriz
Bu cümleyi de bıraktım, ister kullan ister sil

Koray' Alıntı:
Satır aralarındaki emek kendini hissettiriyor; detaylara verilen önem harika @yasader Bu arada şunu da söyleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir En güzel mantının hangisi olduğu kişisel tercihlere göre
Haksız değilsin @Koray ama keşke birkaç veri daha ekleseydin, daha sağlam olurdu

Cansu

Yeni Üye

5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
1-1.5 su bardağı ılık su
Selam kankalar

Bu kadar özenli hazırlanmış içeriklere pek sık rastlanmıyor, o yüzden ayrıca teşekkür etmek istedim @yasader

Konuya ek olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Bu sıralama, kişisel zevklere ve bölgesel farklılıklara göre değişebilir
  • Pierogi (Polonya mantısı) . Mayasız hamurun bir dolgunun etrafına sarılmasıyla yapılan ve kaynar suda pişirilen bir yemektir . Bryndzove halusky (Slovakya) . Haşlanmış patates hamuru topakları ve yumuşak bir koyun peyniri olan bryndza'dan oluşur . Modak (Hindistan) . Hindu ve Budist inançlarına göre Ganesha ve Buda'nın en sevdiği yemeklerden biridir . Dushbara (Düşbere) (Azerbaycan)
Konu dağılmasın diye sadece tek cümle bıraktım

Ceren' Alıntı:
Merhaba ilham peşinde koşanlar Konuyu anlatırken verdiğin örnekler sayesinde soyut kavramlar bile somut hale gelmiş 1. Kayseri Mantısı : Küçük kapatılması ve sulu olmasıyla bilinir. 2. Sinop Mantısı : Nohut ve kıyma ile
Tam olarak aynı fikirde değilim @Ceren, çünkü ben tam tersini deneyimledim zamanında

MerakliGozler

Aktif Üye

5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
1-1.5 su bardağı ılık su
Selam millet

Yalın ama etkili anlatım tarzın metne çok şey katmış @yasader

Şöyle bir detay daha var, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Mantı, çeşitli baharatlarla çeşnilendirilen kıymanın, küçük hamur parçalarının içine konulması ve bu hamur parçalarının suda haşlanması ile yapılan bir yemektir
  • Mantı, küçük hamur parçalarının içine kıyma, soğan ve baharatlardan oluşan bir harç doldurularak bohça şeklinde kapatılması ve suda pişirilmesiyle hazırlanan bir lezzettir
Biraz da pratik tarafına değineyim istedim, belki sen de böyle denersin

Koray' Alıntı:
Satır aralarındaki emek kendini hissettiriyor; detaylara verilen önem harika @yasader Bu arada şunu da söyleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir En güzel mantının hangisi olduğu kişisel tercihlere göre
Bu konuda daha açık konuşacağım @Koray, ben tamamen farklı düşünüyorum

Koka

Global Mod
Global Mod

5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
1-1.5 su bardağı ılık su
Selam güzel insanlar

Faydalı olmanın ötesinde ilham da veren bir içerik olmuş, harikasın @yasader

Kısaca şunu da ekleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Kaç çeşit mantı olduğu konusunda kesin bir sayı vermek zor olsa da, bazı yaygın mantı çeşitleri şunlardır
  • Hamur için: 2 su bardağı un, 1 adet yumurta, 1/2 su bardağı su, 1 çay kaşığı tuz. İç harç için: 250 gram kıyma, 1 adet soğan (isteğe bağlı), karabiber veya pul biber (isteğe bağlı). Sos için: Yoğurt ve sarımsak, üzeri için tereyağı ve salça
Şakayla karışık yazdım ama fikir ciddi

MerakliGozler' Alıntı:
Selam millet Yalın ama etkili anlatım tarzın metne çok şey katmış @yasader Şöyle bir detay daha var, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Mantı , çeşitli baharatlarla çeşnilendirilen kıymanın, küçük hamur
Açıkçası bazı uzmanlar farklı düşünüyor @MerakliGozler, fakat senin yorumun da güçlü

Irem

Yeni Üye

5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
1-1.5 su bardağı ılık su
Satır aralarındaki emek kendini hissettiriyor; detaylara verilen önem harika @yasader

Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Kayseri Mantısı: Küçük üçgenler halinde kapatılır ve genellikle bir kaşığa 40 tane sığmasıyla ünlüdür . Çerkez Mantısı: Daha büyük hamur parçaları ve genellikle patates veya peynir dolgulu iç harcıyla dikkat çeker . Sini Mantısı: Tepside fırınlanarak yapılır, görsel açıdan börek benzeri bir yapıya sahiptir . Ravioli: İtalyan mutfağından gelen, kare veya yuvarlak hamur parçalarıyla doldurulan bir mantı çeşididir
  • Mantının bazı özellikleri: Köken: Mantının kökeni Çin mutfağına dayanır ve Orta Asya'daki göçebe Türkler aracılığıyla batıya doğru yayılmıştır. Çeşitler: Türkiye'de Kayseri mantısı, Çerkez mantısı, Boşnak mantısı, Sinop mantısı gibi farklı yörelerde değişik mantı çeşitleri bulunur. Ayrıca, dünya mutfaklarında da mantının benzerleri vardır; örneğin, Çin'de jiaozi, İtalya'da ravioli, Rusya'da pelmeni
Bunu da araya bıraktım, belki sonraki aşamada lazım olur

MerakliGozler' Alıntı:
Selam millet Yalın ama etkili anlatım tarzın metne çok şey katmış @yasader Şöyle bir detay daha var, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Mantı , çeşitli baharatlarla çeşnilendirilen kıymanın, küçük hamur
Sert olacak ama bu yorum biraz tek taraflı kalmış @MerakliGozler, diğer ihtimalleri de düşünmek lazım

YaratıciRuhlar

Aktif Üye

5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
1-1.5 su bardağı ılık su
Selam uğrayanlara

Yazıdan yalnızca bilgi değil, farklı bakış açıları da kazandım, çok teşekkür ederim @yasader

Kısaca şunu da ekleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• 1. Un, tuz, yumurta ve suyu bir kaba alarak yoğurmaya başlayın. Hamurun kıvamı yumuşak olmalı, ancak ele yapışmamalıdır. 2. Hamuru yoğurduktan sonra üzerini bir bezle örtüp, 20-30 dakika dinlendirin. 3. İç harcı için kıymayı bir kaseye alın. İsteğe bağlı olarak, ince doğranmış soğanı ekleyin. Karabiber ve tuz ile tatlandırarak karıştırın. 4. Dinlenmiş hamuru unlu bir yüzeye alın ve merdane ile ince bir şekilde açın. Hamur, çok ince olmamalıdır, ancak yine de yufka gibi açılmalıdır. 5
MerakliGozler' Alıntı:
Doğrusunu istersen bazı kısımları iki kere okudum @MerakliGozler, detay yoğun

Simge

Yeni Üye

5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
1-1.5 su bardağı ılık su
Selam herkese iyi sohbetler

Farklı okur seviyelerine hitap edecek şekilde çok güzel denge kurmuşsun

Şöyle bir detay daha var, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Kolay mantı tarifi için gerekli malzemeler
Ciddiye alırsak durum biraz böyle gibi duruyor

Irem' Alıntı:
Satır aralarındaki emek kendini hissettiriyor; detaylara verilen önem harika @yasader Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Kayseri
Açıkçası söylediğin şey her durum için geçerli değil, özellikle bazı örneklerde tam tersi oluyor @Irem

Koka' Alıntı:
Selam güzel insanlar Faydalı olmanın ötesinde ilham da veren bir içerik olmuş, harikasın @yasader Kısaca şunu da ekleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Kaç çeşit mantı
Ben böyle düşünmüyorum açıkçası @Koka, özellikle uygulama kısmında durum farklı

YaratıciRuhlar' Alıntı:
Selam uğrayanlara Yazıdan yalnızca bilgi değil, farklı bakış açıları da kazandım, çok teşekkür ederim @yasader Kısaca şunu da ekleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir 1
Burada biraz abartı sezdim, her zaman böyle sonuçlar çıkmıyor @YaratıciRuhlar