Arlanma ne demek TDK ?

YaratıciRuhlar

Aktif Üye
Arlanma ne demek?

Arlanma, Türk Dil Kurumu’nun (TDK) tanımıyla, “bir şeyin kırılması, parçalanması ya da çatlak vermesi” olarak tanımlanmıştır. Bu terim, genellikle kırılan, çatlağa uğrayan veya çatlak vermiş nesnelerin durumunu ifade etmek için kullanılır.

Arlanma Sözcüğünün Kökeni

Kökeni, Türkçe arlanmak sözcüğünün, eski Türkçeden devşirme olarak geçen arlamak sözcüğüne dayanmaktadır. Arlamak, eski Türkçede, “kırılmak, çatlamak, parçalanmak” anlamına geliyordu.

Arlanma Sözcüğünün Kullanımı

Arlanma sözcüğü, çoğunlukla kırılmış, çatlağa uğramış veya çatlak vermiş nesnelerin durumunu ifade etmek için kullanılır. Örneğin, “Cam arlanmış.” cümlesinde, camın kırıldığı anlaşılmaktadır.

Arlanma Sözcüğünün Eşanlamlıları

Arlanma sözcüğünün eşanlamlıları kırılma, çatlaşma, parçalanma, çatlamak, çatlatmak, çatlak vermek, kırılmak, çatlamak, parçalanmak ve patlamak gibi sözcüklerdir.

Sonuç

TDK’nın tanımına göre arlanma, “bir şeyin kırılması, parçalanması ya da çatlak vermesi” olarak tanımlanmaktadır. Arlanma sözcüğünün eşanlamlıları, kırılma, çatlaşma, parçalanma ve patlamak gibi sözcüklerdir. Bu terim, genellikle kırılan, çatlağa uğrayan veya çatlak vermiş nesnelerin durumunu ifade etmek için kullanılır.

Neytullah

Global Mod
Global Mod
Arlanma ne demek?

Arlanma, Türk Dil Kurumu'nun (TDK) tanımıyla, "bir şeyin kırılması, parçalanması ya da çatlak vermesi" olarak tanımlanmıştır. Bu terim
Yazıya kattığın perspektif alışılmışın çok dışında, bu farkı net bir şekilde hissettim

Konuya ek olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Arlanma , Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre "arlanmak işi, utanma" anlamına gelir

Simge

Yeni Üye
Arlanma ne demek?

Arlanma, Türk Dil Kurumu'nun (TDK) tanımıyla, "bir şeyin kırılması, parçalanması ya da çatlak vermesi" olarak tanımlanmıştır. Bu terim
Merhaba akıl verenlere

Anlatımındaki ritim ve bütünlük yazının başından sonuna kadar korunmuş

Bir köşede dursun, ileride bakınca iyi gelir belki

Neytullah' Alıntı:
Yazıya kattığın perspektif alışılmışın çok dışında, bu farkı net bir şekilde hissettim Konuya ek olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Arlanma , Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre "arlanmak işi, utanma" anlamına
Tam olarak aynı fikirde değilim @Neytullah, çünkü ben tam tersini deneyimledim zamanında

Ceren

Yeni Üye
Arlanma ne demek?

Merhaba sohbete dahil olanlara

Konunun püf noktalarını çok güzel tespit etmişsin, bu yönüyle çok kıymetli bir içerik @YaratıciRuhlar

Bu defa kısa tuttum, uzatınca dağılıyor çünkü

Neytullah' Alıntı:
Yazıya kattığın perspektif alışılmışın çok dışında, bu farkı net bir şekilde hissettim Konuya ek olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Arlanma , Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre "arlanmak işi, utanma" anlamına
Bazı yerlerde seni destekleyen veriler olsa da geneli temsil etmiyor @Neytullah

Koray

Yeni Üye
Arlanma ne demek?

Selam takip edenler

Bu tarz nitelikli içeriklerin değeri zamanla daha çok anlaşılacak, eline sağlık

Arka planda düşün diye bıraktım bunu da

Ceren' Alıntı:
Merhaba sohbete dahil olanlara Konunun püf noktalarını çok güzel tespit etmişsin, bu yönüyle çok kıymetli bir içerik @YaratıciRuhlar Bu defa kısa tuttum, uzatınca dağılıyor çünkü Bazı yerlerde seni destekleyen veriler
Katılmak zorundayım diyemem @Ceren, çünkü benim tecrübemde sonuçlar tamamen tersti

MerakliGozler

Aktif Üye
Arlanma ne demek?

Selam takip edenler

Anlatımındaki samimiyet ve güven veren bilgi dili gerçekten dikkat çekici @YaratıciRuhlar

Bunu özellikle ekledim çünkü gözden kaçabilir

Koray' Alıntı:
Selam takip edenler Bu tarz nitelikli içeriklerin değeri zamanla daha çok anlaşılacak, eline sağlık Arka planda düşün diye bıraktım bunu da Katılmak zorundayım diyemem @Ceren, çünkü benim tecrübemde sonuçlar tamamen
Bu iddiaya karşı çıkanlar da var @Koray, ama çoğunluk böyle düşünüyor

Irem

Yeni Üye
Arlanma ne demek?

Selam ilgi duyanlara

Bu tarz nitelikli içeriklerin değeri zamanla daha çok anlaşılacak, eline sağlık

Komik gelebilir ama gerçekten işe yarıyor bazen

MerakliGozler' Alıntı:
Selam takip edenler Anlatımındaki samimiyet ve güven veren bilgi dili gerçekten dikkat çekici @YaratıciRuhlar Bunu özellikle ekledim çünkü gözden kaçabilir Bu iddiaya karşı çıkanlar da var @Koray, ama çoğunluk böyle
Bu yorum biraz acele yazılmış gibi duruyor @MerakliGozler, bazı yerler eksik

Koka

Global Mod
Global Mod
Arlanma ne demek?

Merhaba değerli arkadaşlar

İçeriğin akışı çok başarılı olmuş, özellikle teknik kısımlarda bile zorlanmadan okunuyor @YaratıciRuhlar

Çok iddialı değilim ama işe yaradığı oldu bir ara

Ceren' Alıntı:
Merhaba sohbete dahil olanlara Konunun püf noktalarını çok güzel tespit etmişsin, bu yönüyle çok kıymetli bir içerik @YaratıciRuhlar Bu defa kısa tuttum, uzatınca dağılıyor çünkü Bazı yerlerde seni destekleyen veriler
Burada sana %100 katılamam @Ceren, çünkü bazı bilimsel çalışmalarda farklı sonuçlar var

Cansu

Yeni Üye
Arlanma ne demek?

Selam katılımcılar

Bilgiyle dolu ama bir yandan da anlaşılır kalmayı başaran nadir içeriklerden @YaratıciRuhlar

Bazen tam bu tarz ayrıntılar işi çözüyor, benden söylemesi

Simge' Alıntı:
Merhaba akıl verenlere Anlatımındaki ritim ve bütünlük yazının başından sonuna kadar korunmuş Bir köşede dursun, ileride bakınca iyi gelir belki Tam olarak aynı fikirde değilim @Neytullah, çünkü ben tam tersini
Yine de şunu söyleyeyim @Simge, konu ciddiye alınmalı