yasader
Aktif Üye
Yazma Çöreği (Ankara’ya Özel) Tanımı İçin Malzemeler
Hamur için;
Not EkleTarifi Yazdır
Hamur için;
- 2 kilo un
- küçük paketlerden yarısı yaş maya
- 3 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 3 su bardağı ılık su
- 200 gram tereyağ
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 adet yumurta
Not EkleTarifi Yazdır
- Unu derin bir yoğurma leğenine alalım ortasını havuz halinde açıp maya ve şekeri ortasına ekleyip bir ölçü su ile elinizle ezin karıştırın.
- Unun kenarlarına tuzu serpiştirin.
- daha sonra hamuru yoğurun yumuşak bir hamur olacak ele yapışmayan fakat sertte olmayan. Kulak göğsü derler ya
- Hamuru yoğurup 15 dakika dinlendirin. daha sonra tekrar yoğurup 15 dakika daha dinlendirin.
- 4 beze yapın bezeleri bir bezin içinde 10 dakika bekletin daha sonra açmaya başlayın. İncecik açılacak. Hanımlar bura maharet konuşacak .
- Diğer taraftada tereyağ ile sıvı yağ bir tavaya alıp eritelim sıcak olmayacak.
- Açılan bezenin heryerini yağlayın. İkinci bezeyide açıp birinci açılan bezenin üzerine serip onuda yağlayın tüm bezeler birebir biçimde yapalım.
- En son bezeyide yağlayıp tüm bezeleri bohça formunda katlayalım lakin bir daha heryerini yağlayarak katlayalım. Tam bir kare haline gelince en üst katı yağlamayalım. Bir bez içinde yarım saat dinlendirin.
- içindeki yağ biraz donacak daha sonra tepsinize bakılırsa açın. Ben büyük fırın tepsisi kullanıyorum küçük tepsiye kalın olur. Yağlanmış tepsiye açtığınız hamuru serin.
- İstediğiniz biçimde kesin üzerini yine yağlayıp tepsi mayası alması için 15 dakika daha dinlendirin. Yumurtayı bir yemek kaşığı sıvı yağ ile çırpıp üzerine sürelim.
- 180 derecede önce ısıtılmış fırında benim fırınım fanda yumuşak pişiriyor onun için fanda pişiriyorum. Sizin fırınınız alt üst kısımda yumuşak pişiriyor ise o kısımda pişirin. Fırınlar markalara göre faklılık gösteriyor.
- 40 dakika pişirelim.Sıcak servis yapalım afiyet olsun .