Wi-Fi 7 geldi | Gerçekten bu kadar hızlı

dunyadan

Aktif Üye
Wi-Fi 7'yi Wi-Fi 6'dan daha iyi kılan şey nedir? Peki şimdi geçiş yapmalı mısın? Uygulamada hangi hızları bekleyebilirsiniz? c 3003 bunu denemedi.

Reklamcılık

Videonun transkripti

(Not: Bu transkript yukarıdaki videoyu izleyemeyen veya izlemek istemeyen kişiler için hazırlanmıştır. Metin, görsel parçadaki bilgilerin tamamını yansıtmamaktadır.)

Bakın şu anda WLAN üzerinden 3 gigabit yayın yapıyorum. Yani saniyede 375 MB! Birçok normal sabit disk bunu bile yapamaz! Genellikle maksimum 1 Gbit/s'ye ulaşan kablolu LAN bağlantılarının çoğu da aynısını yapmaz. Bu, yeni popüler standart Wi-Fi 7 ile mümkün oluyor. Wi-Fi 7'yi destekleyen yedi cihazı test ettik ve elbette birkaç engel bulduk. Bu videoda ayrıca Wi-Fi 7'nin tam olarak neyin Wi-Fi 6'dan daha iyi olduğunu açık bir şekilde açıklıyoruz.

Sevgili hackerlar. Sevgili internet sörfçüleri, buraya hoş geldiniz…

İşte bu benim cep telefonum, evdeki Google hız testini bomba gibi patlatıyor. Buraya bu kadar çabuk geldiğim için gerçekten gurur duyuyorum. Vay, 800 Mbps! Wi-Fi 6 temsil ediyor! Evet, tamam, aslında tamamen 2020 yılı, çünkü artık Wi-Fi 7 veya biz süper uzmanların söylediği gibi IEEE 802.11be var. Bu arada, bu saçma IEEE kodları aslında doğru teknik isimler, ancak Wi-Fi Alliance bu Wi-Fi numaralarını pazarlama terimleri olarak ortaya attı; Yani 6'dan sonra Wi-Fi 7 geliyor. Hatırlanması daha kolay ve çok daha iyi telaffuz edilebiliyor.

Evet ve teorik olarak kağıt üzerinde bu Wi-Fi 7'nin saniyede 23 Gbit gibi inanılmaz bir hıza ulaşması bekleniyor. Ancak yalnızca 8 antenli erişim noktalarıyla (ki bu konser salonları veya buna benzer bir profesyonel donanımdır), ev için yalnızca 4 antenli cihazlar vardır ve teorik olarak 11,5 Gbit/s'ye ulaşabilmektedir ki bu hala son derece yüksek bir değerdir. Ancak spoiler uyarısı: Başlangıçtaki dört Wi-Fi7 tabanı ve üç istemciyle yaptığımız testlerde maksimum 3,9 gigabit/s ölçtük; ve yalnızca en iyi koşullar altında ve kısa bir süre için. Birazdan bununla ilgili daha fazla bilgi vereceğiz.

Her şeyden önce çok önemli: Wi-Fi 7 öncekilerden tam olarak neyi farklı yapıyor? En heyecan verici özellik kesinlikle Çoklu Bağlantı Operasyonu veya kısaca MLO'dur. Şunu biliyor olabilirsiniz: Yönlendiriciniz hem 2,4 hem de 5 GHz bantlarında çalışsa bile, istemciler genellikle o anda en iyi çalışmayan banda bağlanır ve daha sonra otomatik olarak ayrılmak istemezler. İşte çok basit bir açıklama: Wi-Fi 6E'den bu yana halk arasında 6 GHz, 5 GHz ve 2,4 GHz olarak adlandırılan üç radyo bandı ortaya çıktı. Frekans ne kadar yüksek olursa WLAN da o kadar hızlı olur; ancak ne yazık ki bu da geçerlidir: frekans ne kadar yüksek olursa menzil de o kadar kısa olur. Yani yönlendiriciye yakınsanız 5 veya 6 GHz kullanmalısınız. Daha uzaktaysanız bağlantının kesilmesi riskini istemiyorsanız 2,4 GHz kullanmak daha iyidir.

Ne yazık ki şu ana kadar kural şuydu: ya ya da. Bu nedenle, yönlendiriciye bağlanan cihazınızın üzerinde çalıştığı bir bant seçmesi gerekiyordu. Ancak: Artık MLO ile ilk defa iki bant aynı anda kullanılabiliyor. Ve bu yalnızca daha yüksek hızlara olanak sağlamakla kalmaz, aynı zamanda daha iyi güvenilirlik ve daha düşük gecikme süresine, yani daha az gecikmeye de olanak tanır. Bu mantıklı, değil mi? Yani ne kadar çok radyo kanalı mevcutsa, bir şeyin gönderilmesi gerektiğinde serbest kalma olasılığı da o kadar yüksek olur. Uygulamada MLO oldukça karmaşıktır; bunun hâlâ biraz olgunlaşması gerekiyor; Meslektaşım Ernst Ahlers, henüz aktif bir MLO'yu ölçemediği birkaç cihazı test etti – yani gerçekten henüz erken, çok az donanım ve sık sık donanım yazılımı güncellemeleri var. Bu arada, MLO ve diğer Wi-Fi 7 özelliklerinin tam olarak nasıl çalıştığını bilmek istiyorsanız: Haberler+'da bununla ilgili çok ilginç birkaç makale var, bağlantı açıklamada yer alıyor. Ve 3003 topluluğu için yarı fiyatına üç ay bile alabilirsiniz. Dostum, bu gerçekten önemli bir şey!

Bu kadar teori yeter, şimdi biraz pratik yapalım.

Onları testte gördük

• Baz istasyonu Amazon eero Max 7,
  • Asus GT-BE98 (merhaba, tehlikeli robot örümceğimi kaybettim, gören var mı?)
  • Netgear RS700S
  • ve bir Zyxel WBE660S
Evet, fiyatların 600 ile 900 euro arasında olduğunu görmüşsünüzdür, gerçekten çok pahalı. Satın alma fiyatları zaten çok yüksek olmasına rağmen, ebeveyn denetimleri veya dinamik DNS gibi belirli işlevleri kullanabilmek için Amazon ve Netgear'dan yıllık 115 Euro'ya kadar bir aboneliğe de ihtiyacınız var. Açıkça söylersem bunun aptalca olduğunu düşünüyorum. Ayrıca dikkate almanız gerekenler: Karşılaştırma için dört yönlendiricinin tümü yaklaşık 20 watt kullanıyor: Fritzbox 6690'ım soketten 11,7 watt çekiyor. Bu gerçekten bir fark.

Yani bunlar baz istasyonlarıydı, Intel BE200 ve Qualcomm WCN785 WLAN modüllerini istemci olarak test ettik, bunlar normalde SSD'leri taktığınız M.2 yuvası için eklenti kartlarıdır. Üçüncü bir müşteri olarak Google Pixel 8'i denedik. Şaşırtıcı bir şekilde, Wi-Fi 7 desteğine sahip çok sayıda Android telefon zaten var. Bu arada, henüz Apple'da yok.

Evet ve daha sonra sıkı bir şekilde test edildi. Ağ uzmanımız Ernst Ahlers'e soru: Bunu tam olarak nasıl yaptınız?

[Erklärung von Ernst Ahlers, wie das Messverfahren funktioniert]

Evet ve bundan çıkan şey şu:

Netgear RS700S ve Qualcomm WCN7850 istemcisinin birleşimi en yüksek verime ulaştı: 6 GHz bandında yakın mesafeden 2682 Mbit/s. Pixel 8 ve Asus GT-BE98 çifti en kötü performansı gösterdi: 2,4 GHZ bandında 20 metre mesafeden yalnızca 137 MBit. Meraklı: Wi-Fi 6'lı karşılaştırma yönlendiricisi 162 MBit/s ile daha iyi bir sonuç elde etti.

Her durumda, ölçülen değerler anlık bir görüntüdür, bunu gerçekten aklınızda bulundurmalısınız. Yazım süresinin bitiminden kısa bir süre önce BE200 için Intel WLAN sürücüsüne yönelik bir güncelleme yayınlandı. Daha sonra 6 GHz örneklerde verim 3,9 Gbit/s'ye çıktı. Bu arada, BE200'ün de Linux altında çalışmasını sağladık; 6.5.0-14 çekirdeğinde hiçbir sorun yaşamadık. Qualcomm çipi ise Linux altında çalışmıyordu.

Benim sonucum

Yani Wi-Fi 6 ile hem internet bağlantımı hem de dahili ağdaki yani ev sunucumdaki sabit disklerimi tam olarak kullandığımı söylemeliyim. Yalnızca USB üzerinden bağlanıyorlar ve yalnızca 100 MB/s'den biraz daha fazlasını yönetiyorlar, bu da 800 MBit'e karşılık geliyor, bu da tam olarak evde Wi-Fi 6 ile başarabildiğim şey. Ve 1 Gbit LAN bağlantım, yani kablo üzerinden, ağ depolama işlerim için tamamen yeterli. Her durumda, buradaki her şey 1 Gbit LAN'a bağlı, çünkü yeni anahtarlar vb. satın almak istemiyorum – ve dürüst olmak gerekirse, kabloyla 2,5 Gbit yapabilen tek cihaz yeni masaüstü bilgisayarım.

Yani daha yüksek hız için Wi-Fi 7'ye ihtiyacım yok. Ancak: VR ile çok şey yapıyorum ve örneğin PC VR kullandığımda Quest 3'ü kablo yerine WLAN aracılığıyla bağlıyorum; Wi-Fi 6 ile oldukça iyi çalışıyor; ama bazen birkaç eser görüyorum. Wi-Fi 7 ile bu mükemmel olabilir.

Ve genel olarak, Wi-Fi 7 ile 5 GHz'e ek olarak 6 GHz bandını da kullanabileceğimi çok umut verici buluyorum. Mahallemde çok az olay oluyor, bu yüzden en iyi senaryoda oldukça iyi durumdayım yalnız benim için çok fazla. Evet, bunun için Wi-Fi 6E'ye de geçebilirim, ancak bunda MLO yok ve buna Wi-Fi 7 ile daha da fazlasını katabilirim. Ve bu çoklu bağlantı işleminin kararlılığı ve gecikmeyi iyileştirme potansiyeli var çünkü aynı anda birden fazla frekans bandı kullanılabilir.

Ancak şu açık: Mevcut yönlendiriciler benim için çok pahalı ve her şey benim için yeterince gelişmiş değil. Ayrıca şu anda kullandığım cep telefonu Wi-Fi 7'yi hiçbir şekilde desteklemiyor. Ancak Wi-Fi 7 özellikli donanım eve gelir gelmez bunu düşünmeye başlayacaktım. Belki bir, iki, üç yıl içinde orada neler olduğunu ve elimde gerçekten somut uygulama senaryoları olup olmadığını görelim. AVM, Fritzbox üreticisinin Wi-Fi 6E'yi atlamasının ardından MWC'de Wi-Fi 7'ye sahip dört yeni yönlendiriciyi duyurdu. Bu aynı zamanda Wi-Fi 7'nin Wi-Fi 7 ile aynı olmadığını da gösterir: Örneğin yalnızca MLO zorunludur, ancak 6 GHz bandı zorunlu değildir. Yani parçalar 6 GHz kapasitesine sahip olmadan üzerine Wi-Fi 7 yazabilirsiniz. Örneğin Fritzbox 5690 XGS, 6670 Cable ve 7682'de durum budur: Hepsi Wi-Fi 7 sertifikalıdır ancak 6 GHz'i destekleyemez. Yalnızca en üst model Fritzbox 5690 Pro üç radyo bandını da destekleyebilir. Cihazın yaz aylarında 340 Euro fiyatla piyasaya çıkması planlanıyor.

Senin için nasıl? Wi-Fi 7 konusunda şimdiden heyecanlı mısınız? Yorumlara yazmaktan çekinmeyin. Ve 3003 haber bültenine ve tabii ki YouTube'daki kanalın kendisine abone olun. Hoşçakal!

c't 3003, c't'in YouTube kanalıdır. c't 3003'teki videolar bağımsız içerik olup c't dergisindeki yazılardan bağımsızdır. Editörler Jan-Keno Janssen ve Lukas Rumpler ile video yapımcıları Şahin Erengil ve Pascal Schewe her hafta bir video yayınlıyor.

(jkj)

Haberin Sonu