yasader
Aktif Üye
Su Böreği (Çok Pratik) Tanımı İçin Malzemeler
Hamuru için;
Not EkleTarifi Yazdır
Hamuru için;
- 6 tane yumurta
- 1 tatlı kaşığı tuz (Silme)
- 3 – 3,5 su bardağı un
- 1 su bardağı un
- Yarım su bardağı nişasta
- 100 gram tereyağ
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 400 gram beyaz peynir
- 150 gram kadar kaşar peyniri (İsteğe bağlı kullanmazsanız da olur)
- Bolca sıcak su
- 1 yemek kaşığı tuz (Silme)
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- Buzlu su
Not EkleTarifi Yazdır
- Yoğurma kabına yumurtaları kırıp tuzunu ek edip çırpalım, unu azar azar ek ederek hamuru yoğurmaya başlayalım (Ekleyeceğiniz un ölçüsü yumurtanın büyüklüğüne bakılırsa değişir en az 3 su bardağı un, maximum 3,5 su bardağı un kâfi olacaktır) hamur fazlaca sert olmayacak yavaşça ele yapışan bir hamur olmalı ben 3,5 bardak un ile hazırladım.
- Hamuru hiç beklemeden 11 bezeye bölüp uygun bir tepsiye koyup üzerine streç sinema kapatıp 30 dakika dinlendirelim.
- Her bezeyi nişastalı un karışımı ile incecik açalım, üzerini sofra bezi ile örtelim aksi biçimde yufkalar kuruyor.
- İlk kat yufkayı haşlamadan tepsiye koyalım, tereyağını eritip sıvı yağ ek ederek yufkanın üzerine sürelim.
- Derin bir tencerede kaynayan suya, bir yemek kaşığı tuz ve 2 yemek kaşığı sıvı yağ ek edip karıştıralım, yufkayı oklava sayesinde suya atalım kevgirle ileri geri iterek yapışan yerlerin açılmasını sağlayalım.
- 5-6 saniye bekletip, çabucak alalım ve süratlice buzlu suya atalım elimizle açalım, ikinci yufkayı koyalım yeniden tereyağlı karışımdan sürelim her kat ortasına yağ sürerek bu türlü 6 kat hazırlayalım.
- Ara katına peynir koyup birebir biçimde yufkaları haşlayıp yağlayarak bütün katları tamamlayalım.
- En üstteki yufkayı da haşlayıp her yerini güzelce yağlayıp streç sinema ile kapatıp buzdolabında bir gece bekletelim, sonraki gün önce ısıtılmış 190-200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirelim.
- Bir gece bekletip pişen börek ile 3-4 saat bekleyip pişen börek içinde baya fark oluyor katiyen bir gece beklemeli. ????????.
- Pişme evresinde börek kabaracaktır, böreğin kabarması yufkaların inceliğinden kaynaklı başarılı bir börek olduğunu gösterir.
- Pişen böreği fırından çıkarıp üzerine yağlı kağıt koyup sofra bezi ile örtelim bu türlü 20 dakika dinlendirelim ve dilimleyip, servis edelim. ???? afiyet olsun ????
- Tereyağlı karışım başta yetmeyecek üzere görünüyor lakin tüm kat ortalarına ve üzerine kâfi geliyor. Biraz daha yağ ek edince hayli yağlı ve ağır oluyor.
- Haşlandıktan daha sonra soğuk suya atmak püf noktalarından biridir, su ılınınca suyu kesinlikle değiştirin. Ben üç tane 1,5 litre soğuk su hazırladım ve buz ek ederek kullandım.