yasader
Aktif Üye
Su Böreği Anne Böreği Tanımı İçin Malzemeler
Hamur için;
Not EkleTarifi Yazdır
Hamur için;
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 kahve fincanı su
- 6 adet yumurta
- 2 buçuk tatlı kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı buğday nişastası
- 6 su bardağı un (sert bir un tercih edin ben söke kullanıyorum özellikle)
- Büyük bir kalıp beyaz peynir ben biraz yağsız tercih ediyorum içinde kaybolmaması için
- İsteğe bağlı yarım demet maydanoz
- 300 gram tereyağ
- 1 çay bardağı sıvı yağ
Not EkleTarifi Yazdır
- Hamur gereçlerini bir yoğurma kabına alalım ve hamuru hazır hale getirelim.
- Hamur ne kadar âlâ yoğurulursa o kadar hoş açılır onun için biraz fazla yoğuruyorum ve 15 dakika dinlendiriyorum.
- Bu ortada tereyağı ve sıvı yağı bir tavaya alıp eritelim.
- Maydanozu ince ince doğrayalım peynir ile karıştıralım.
- 5 litrelik büyük bir tencereye su doldurup içine 1 tatlı kaşığı tuz atıp kaynamaya bırakalım.
- İki adet büyük leğene soğuk su doldurup hazırlayalım.
- Hamuru bir defa daha yoğurup 8 beze yapalım bezenin biri başkalarından büyük olacak bu beze alta birinci kat için hazırlanacak.
- Bezeler 10 dakika daha dinlensin.
- Böreği hazırlayacağınız tepsinin altını kenarlar dahil yeterlice yağlayalım.
- İlk büyük bezeyi açalım. Tepsiye kenarları taşacak biçimde yerleştirelim üzerini tekrar yağlayalım.
- daha sonraki bezeyi incecik açarak kaynayan suya katlanmayacak ve yapışmayacak biçimde bırakalım rengi dönene kadar yaklaşık 3 dakika pişirelim ve büyük bir süzgeç kepçe ile altınada saplı bir süzgeç tutarak alalım sudan.
- Hemen soğuk birinci suya bırakalım elimiz ile ortalarını açarak heryerinin soğuk su ile temas ettiğinden emin olduktan daha sonra ikinci soğuk suya geçirelim oradada tıpkı süreci yapıp süzerek çıkaralım.
- Tepsideki yufkanın üzerine yerleştirelim büyük gelecek o yüzden kıvrıştırarak yerleştirelim üzerini yağlayıp öbür bezeleride tıpkı işlemdilk evvel açarak geçirelim.
- Ben iki katına iç koydum siz isterseniz tek katına koya bilirsiniz ben 3. Kata ve daha sonraki 3. Katada iç koydum. Her kat kesinlikle yağlanmalı iç ek edilen katlarda dahil.
- En son beze açılıp döşenmedilk evvel en alttaki büyük yufkanın kenarları tepsinin içine kıvrılır ve daha sonra son beze tıpkı süreçten geçirerek üst katta kıvırcık biçimde koyulup ve yağlanıp 160 derecede ve fırının fan kısmında sıcak fırına koyulur.
- Benim fırınımda fan hoş pişirdiği için o kısımda pişiriyorum sizin fırınınız alt üst kısımda hoş pişiriyor ise siz o kısımda pişirin.
- Fırından çıkardıktan bir 15 dakika daha sonra dilimleyip birinci sıcağı çıksın ki keserken hamur olmasın. Sıcak sıcak servis edelim. Afiyet olsun .