yasader
Aktif Üye
Ramazan Pidesi Tanımı İçin Materyaller
Hamuru için
Not EkleTanımı Yazdır
Hamuru için
- 1 kg un ( 9 su bardağı olağan klasik su bardağı)
- 3,5 su bardağı ılık su
- 1 paket instant maya (kuru maya)
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı un
- 1 çay bardağı soğuk su
- 1 adet yumurta sarısı
Not EkleTanımı Yazdır
- Uygun bir kapta unun ortasını havuz formunda açıp tuzu mayayı içine alalım.Azar azar ılık suyunu ek edip yoğuralım. Bu süreci tezgah üzerinde de yapabilirsiniz.
- Bütün suyu eklediğimiz hamurumuzu toparlamak için un serptiğimiz tezgaha alalım.
- Ortada un serperek yoğuralım fakat aklınızda bulunsun hamuru epey yumuşak ve ele yapışacak bir kıvamda olmalıdır siz onu un ile toparlayacaksınız.
- Güzelce yoğurduğumuz hamuru mayalanması için kabın tabanına un serperek hamuru yinedan kabımıza alalım üzeri örtülü 1 saate yakın ılık ortamda mayalandıralım.
- Mayalanan hamuru yenidendan tezgaha alarak biraz yoğuralım. Maya kokusu olmasın diye ikiye böldüğüm hamuru toparlayıp tezgahta üstünü örterek 20 dakika kadar mayalandırdım yenidendan.
- Mayalanan hamurumu bir fırın tepsi büyüklüğünde 2 adet ramazan pidesi elde ettim siz dilediğiniz büyüklükte yahut küçüklükte yapabilirsiniz.
- Mayasını söndürmeden yavaşça tepsiye hamuru alıyoruz.
- Şifalı sos için un ve suyu güzelce çırpıyoruz yumurta sarısını da ek ederek çırpmaya devam ediyorum sosumuz hazır.
- Hamurun üzerine sostan gezdirerek ellerimizle hamuru genişletiyoruz.
- Sosu bol döküyoruz yuvarlak ve istediğiniz büyüklükte hal verdikten daha sonra üzerine kavrulmuş susam ve çörek otu serpip evvelde ısıtılmış 170 derece fırında yavaş yavaş pişiriyoruz tepsiyi fırının en alt kısmına yerleştirin ekmeğin altı pişsin diye.
- Isıya sağlam bir kaseye biraz su doldurup fırınımızın içine yerleştirelim. Ramazan pidemiz güzelce pişsin diye. Deneyeceklere afiyet şifa olsun.