yasader
Aktif Üye
Ocak Üzerinde Tencerede Ramazan Pidesi Yaptım Tanımı İçin Gereçler
Ocak Üzerinde Tencerede Ramazan Pidesi Yaptım Tanımı Nasıl Yapılır?
Not EkleTanımı Yazdır
- 2,5 su bardağı un 230gr. kadar
- 1/2 (yarım) su bardağı eli yakmayacak ısıda sıcak su
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı instant kuru maya
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1/2 (yarım) su bardağı bardağı eli yakmayacak ısıda sıcak su
- 1 adet yumurta sarısı
- Çörek otu susam
Ocak Üzerinde Tencerede Ramazan Pidesi Yaptım Tanımı Nasıl Yapılır?
Not EkleTanımı Yazdır
- Öncelikle ön maya materyallerini bir kapta birleştirelim ve üzerini örtüp yaklaşık 8 -10 dakika kadar mayanın aktive olması için bekleyelim.
- Hamur yoğurulacak olan kaba unu ve tuzu ek edip karıştıralım.
- Üzerine aktive olan mayalı karışımı yani kabarmış olan mayayı ek edelim ve güzelce karıştıralım.
- Üzerine yarım suyu bardağı su ek edelim ve güzelce karıştırıp yoğurmaya başlayalım.
- Hamur ağırlaşmaya başlayınca tezgahın üzerine alalım ve yaklaşık 3 -5 dakika boyunca hamuru çitiliyormuş üzere yoğurmaya başlayalım.
- Hamur yapışkan bir kıvamda oluyor bu evrede epey yavaşça un serpebilirsiniz lakin fazla değil yoğurma süreci bittikten daha sonra hamurun üzerini hava almayacak halde bir poşet ile örtelim ve bir bez ile saralım
- Ilık bir ortamda yaklaşık 1 saat kadar 2 katı kabarmasını bekleyelim. Benim hamurum mutfak sıcak olduğu için 45 dakikada mayalandı.
- sonrasındasında mayalanmış olan hamuru tezgahın üzerine alalım ve hamuru dıştan içe gerçek toparlayarak yuvarlak bir hal almasını sağlayalım.
- Hamur mayalandıktan daha sonra yoğurmuyoruz arkadaşlar yalnızca hamuru dıştan içe yanlışsız toparlıyoruz
- Hamur yuvarlak bir hale aldıktan daha sonra elimizi yumruk yapıp tam ortasına bastıralım.
- ondan sonrasında ellerimizde üzerine bastırarak pidenin formunu verelim.
- Artık geçelim pişirme sürecine bunun için eskimiş olan tencere ve eskimiş olan bir tava kullandım burada bilhassa belirtiyorum arkadaşlar eskimiş tencereleri kullanırsanız daha yeterli olur zira tencere kararma yapabilir tencere ve tavayı 2 farklı ocakta yüksek ateşte düzgünce ısıtalım.
- 2-3 dakika kadar elinizi değdirdiğiniz vakit yanacak kadar ısıtalım.
- çabucak sonrasında hazırlamış olduğumuz pideyi elimize alalım ve bir yüzünü suyla ıslatalım ve ıslak olan yüzü tavanın tabanına yerleştirelim.
- İçine değil dışına yapıştırıyoruz sonrasındasında tavayı tencerenin üzerine oturtalım ve tencerenin bu ortada altı hala yüksek ateşte açık kapatmıyoruz.
- Hamurun üzerine parmamaklarımızı bastırıp pide biçimi verelim.
- Son olarak 1 adet yumurta sarısı sürelim.
- Üzerine susam ve çörekotu serpiştirelim.
- Hamurun tavaya yapıştığını anladıktan daha sonra hamuru tencereye çevirip hamur tencerede kalacak biçimde ve kenarları tencereye değmeyecek biçimde kapatalım.
- Ocağın büyük gözünde orta ateşte yaklaşık 15-20 dakikada pide pişip kızarıyor lakin siz bir daha de denetimli bir biçimde pişirin. Ortada bakabilirsiniz pişip pişmediğine ekmeğin altı kızarmıyor arkadaşlar beyaz kalıyor lakin üstü hayli hoş kızarıyor.
- İçi büsbütün pişiyor siz altı kızarsın istiyorsanız altını tavaya bırakıp bir kaç dakika kızartabilir siniz ben gerek duymadım bu türlü de epeyce hoştu.
- Tava soğumadan mutlaka pide tavadan ayrılmıyor bunu belirteyim size tava soğuduktan daha sonra kolay kolay çıkıyor lakin baktınız ayrılmıyor bir bıçak sayesinde hafifçeten altından kazıyarak çıkarabilirsiniz.Ve size bilhassa belirteyim granit döküm alüminyum ya da çelik tencerede pişirmeniz gerekiyor. Deneyecek olan herkese afiyet olsun.