yasader
Aktif Üye
Kıymalı Su Böreği (Hazır Yufka İle) Tanımı İçin Materyaller
Not EkleTanımı Yazdır
- 1 paket su böreği yufkası (İçerisinde 6 adet varsa ben ekstra 2 tane yufka daha aldım 1 adedini kuru olacak biçimde alta dizeceğiz)
- 500 gram kıyma
- 1 adet soğan
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- Maydanoz
- Tuz
- Karabiber
- 3-4 litre haşlamak için kaynar su
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 2-3 litre soğuk su
Not EkleTanımı Yazdır
- Bir yemek kaşığı zeytinyağını ince doğradığımız soğanları pembeleşinceye kadar kavurup, kıymayı ek edip, suyunu çekene kadar kavurmaya devam edelim. Tuzunu biberini ekleyip ocaktan alıp, soğumaya bırakalım.
- Akabinde yıkadığımız maydanozları farklı bir kap içerisinde ince ince kesip suyunu salana kadar bekletelim (Ben kıymanın içerisine karıştırmıyorum daha sonradan üzerine ekliyorum fakat dilerseniz karıştırabilirsiniz)
- Bir büyük tencereye suyu koyup tuzunu yağını ek edip kaynamaya bırakalım. Bu ortada yağladığımız tepsiye bir kat kuru olan yufkadan seriyoruz ve çokça zeytinyağ ile yağlıyoruz ki kenarları çıtır kalsın.
- Geniş bir kaba da soğuk su koyup, hazır edelim, yufkaları tek tek kaynar suyun içine düzgün yerleştirip 4-6 saniye boyunca, kevgir yardımı ile yufkanın her yerinin kat yeri oluşmadan, ıslanmasını sağlayıp kevgir yardımı ile soğuk su dolu kaba alıyoruz.
- daha sonra bir daha kevgir yardımı ile suyunu biraz süzüp hamur süzme kabımızda daha fazla suyu süzülmesi ve yufkanın açılması için elimizle düzeltelim (Aşağıda fotoğrafı var)
- daha sonra yufkamızı yağlanmış tepsiye bir iki kat dizelim ve üzerine kıymayı akabinde da maydanozları serpiştirelim. Kıymanın üzerini bir daha suda haşladığımız yufkalar ile kapatalım.
- Birinci katımız hazır bu kısımda ben yufkanın kıtır olarak artan yerlerinden de dizip, üzerine bir daha ıslatılmış yufka ile kapatmayı tercih ediyorum.
- Bu süreci bir kaç tekrar ettikten daha sonra tepsimizi ocağın üzerine alıyoruz. Çevirerek daima olarak hoş pişmesi ve yapışmaması için kenarlardan yufkamızı kaldırıp altına bakıyoruz.
- Bunu yaparken kaldırdığımız kısımlara zeytinyağ ekliyoruz. Kenarları yapışmasın ve kurumasın diye. Ben üzerine de zeytinyağ eklemeyi tercih ediyorum. Zira çevirdiğimiz vakit o kısımda hoş kızarsın
- daha sonrasında su böreğimizin alt kısmı kızarınca yağladığımız öteki bir tepsiye dikkatlice karşıt çevirip bir daha tıpkı süreci yapıyoruz ve hazıır afiyet olsun.