yasader
Aktif Üye
Kayseri Yağlaması(Şebit) Tanımı İçin Malzemeler
Hamur için;
Not EkleTarifi Yazdır
Hamur için;
- 5 su bardağı su
- 2 su bardağı ılık su ve ya 1 su bardağı ılık su + 1sb ılık süt
- 1 paket instant maya
- 1 tatlı kaşığı
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 2,5 yemek kaşığı zeytinyağ
- 500 gram kıyma
- 2-3 adet soğan
- 2 adet yeşil biber
- 2 adet kırmızı kapya biber
- 2 yemek kaşığı terayağı
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 2-3 diş sarımsak
- 1 su bardağı domates sos(ev üretimi kullandım ben)
- 1 yemek kaşığı salça
- Bir tutam maydanoz
- Pul biber
- Karabiber
- Kimyon
- Tuz
- 1 çay bardağı sıcak su
- Sarımsaklı yoğurt
Not EkleTarifi Yazdır
- Kayseri yağlaması için evvel hamurumuzu hazırlayıp dinlenmeye bırakıyoruz.
- Hamur kabımıza un+şeker+tuz+mayayı alıp güzelce karıştırıyoruz.
- Ardından yağ ve ılık su ve süt karışımımızı ekleyip hamurumuzu yoğuruyoruz. Hamurumuz kıvam aldıktan daha sonra mayalanması için üzerini kapatıp dinlenmeye bırakıyoruz (yaklaşık 45 dk kâfi oluyor. ).
- Hamurumuz mayalanırken kıymalı harcımız için, kıymayı tavamıza alıp güzelce kavuruyoruz, kavururken ezmenizi öneririm bu türlü kıyma büyük kesimler formunda pişmiyor.
- Kıyma suyunu salıp çekene kadar kavrulur ve akabinde zeytinyağı ile tereyağ eklenerek 1-2dk kadar kavrulur.
- Kavrulan kıymamıza evvel küp küp doğranmış soğanımızı ve rendelenmiş sarımsağı akabinde, biberlerimizi ekliyoruz.
- Biberlerde ölünce salça ve domates sosu ekliyoruz(sosunuz yoksa kabuğu soyulmuş domateşte kullanabilirsiniz).
- Salça ve sos özdeşleşince baharatlarımızı ekleyip sıcak suyu ekliyoruz. Kısık ateşte 10dakika kadar pişirip maydanozları ekleyip altını kapatıyoruz. Benim maydanozum kalmamıştı bu niçinle kullanamadım.
- Bu sırada mayalanan hamurumuzu alıp havasını çıkarıp 12eşit modüle bölüyoruz. Böldüğümüz hamurlarımızı beze haline getirip üzerine bir bez örtüp hamurlarımızı açmaya başlıyoruz.
- Kızgın tavada açtığımız hamurları sık sık çevirerek pişiriyoruz.
- Pişen lavaşlarımızı servis tabağına tek tek ortalarına harcımızdan koyarak sıralıyoruz. En üstüne sarımsaklı yoğurt koyuyoruz ve servise hazır