yasader
Aktif Üye
Katmer Poğaça Ve Tereyağlı Poğaça Tanımı İçin Malzemeler
Not EkleTarifi Yazdır
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı su
- 1 adet yumurta
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 paket maya
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- Aldığı kadar un ele yapışmayacak kadar
- Yeteri kadar tereyağı 50-100 gram
Not EkleTarifi Yazdır
- Süt ,su ,maya ve şekeri kaba alıp karıştırıyoruz.
- Süt ve su el yakmayacak kadar sıcak olmalı.
- ondan sonrasında üzerini kapatıp 5 dk ön mayalanmaya bırakıyoruz.
- Kısa müddette üzeri kabar kabar olacaktır baloncuk üzere.
- İçine sıvı yağı yumurtayı da ekleyip karıştırıyoruz
- En son tuz ve unu azar azar ekliyoruz elimize yapışmayana kadar ve yoğurup üzerini streç filimleyip mayalanmaya bırakıyoruz 45 dk vaktiniz var ise 1 saat daha düzgün oluyor.
- Mayalanan hamuru yeniden bi yoğuruyoruz havasını alıyoruz ve yumak yumak yapıyoruz cevizden biraz büyük olacak kadar.
- Hepsini teker teker pasta tabağından biraz küçük açıyoruz üzerlerine evvelinde dolaptan çıkarttığımız ılımış tereyağından sürüyoruz.
- Kat kat olacak biçimde üst üste koyuyoruz her koyduğumuz kat tereyağı sürülmüş olacak biçimde.
- En son ki kata sürmüyoruz ben bu hamurdan 4-5 adet içi tereyağlı poğaça geri kalanı da katmer poğaça yaptım katmer poğaça için yaklaşık 8 beze üst üste koyulmuş biçimde yaptım.
- 8 beze ortaları tereyağlı olacak biçimde en üste yavaşça un serpiyoruz ve o denli açıyoruz.
- Geniş bir yuvarlak elde ediyoruz.
- 16 eşit modüle bölüyoruz pizza dilimi halinde üçgen üçgen kesiyoruz.
- Geniş olan tarafına peynir koyup rulo biçiminde sarıyoruz tepsimize alıyoruz.
- Üzerine yumurta sarısı sürüyoruz ve susam serpiyoruz.
- Tereyağlı poğaça ortasında yuvarlak hamburger ekmeği görünümünde olan için hamurdan 4-5 bezeyi ayırıyoruz.
- Hepsini çay tabağı büyüklüğünde açıyoruz içine tereyağı sürüp yuvarlak top halini veriyoruz.
- Üzerine pekmezli su sürüp susam serpiyoruz.
- 180 derecede 20 dk yetiyor üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun tanımı yaparken ayrıntılı fotoğraf çekemedim ancak birdahaki yapışımda ayrıntılı olarak ekliyeceğim fotoğrafları ????