yasader
Aktif Üye
Karışık İçli El Açması Tepsi Böreği Tanımı İçin Malzemeler
Not EkleTarifi Yazdır
- 7-8 bardağı un
- Yarım paket yaş maya ya da 1yemek kaşığı kuru maya
- 1 su bardağı ılık su (Maya için)
- 1 tatlı kaşığı şeker (Maya için)
- 2,5 su bardağı ılık su
- 1,5 tatlı kaşığı tuz
- 2 adet yumurta akı (Sarasını üstüne süreceğiz)
- 150 gram kıyma
- 1 adet orta uzunluk soğan
- çeyrek bağ dereotu ya da maydanoz
- 1 çay kaşığı karabiber kırmızı biber tuz
- Ben yarım çay bardağı kadar da çekilmiş ceviz içi koydum (Yerken kıtır oluyor fazlaca hoş oluyor öneririm)
- 200-250 gram beyaz peynir
- 100gram rendelenmiş kaşar peyniri
- Haşhaş çörek otu ve susam karışımı
Not EkleTarifi Yazdır
- Öncelikli olarak iç gereçlerimizi hazırlayınız.
- Soğanı güzelce kavurun üstüne kıymayı ekleyiniz güzelce pişirin. Baharatları ekleyip, karıştırın iç harcımız hazır olunca kapatıp soğutmaya alınız.
- Harç soğuyunca dereotu ya da maydanoz elinizde ne varsa ince kıyıp, ekleyiniz.
- Peyniri güzelce didikleyiniz ve kaşarla karıştırıp, kenara alınız.
- Hamur için; öncelikli olarak maya, şeker ve suyu karıştırıp, yoğurma kabın da bekletiniz.
- Mayalı karışım güzelce kabarınca sırası ile yumurta akını, tuzu ekleyip, güzelce karıştırın.
- Unu yavaş yavaş ekleyiniz (Yedirmeniz gerekiyor. Birinci etapta bir su bardağı un ekleyiniz bunu güzelce yedirin muhallebi kıvamına gelsin ki topak olmamasını bu durum engeller)
- ondan sonrasındasında kabartma tozunu ekleyiniz.
- Hamur hoş yumuşak bir kıvama gelecek. Ne sert ne de hayli yumuşak bir hamur olmayacak.
- Hamuru bir saate kadar dinlendirin. Daha fazlaca dinlenirse hamur çürümeye döner. Dikkat edin.
- Hamurumuz kabardıktan daha sonra iki küçük uzunluk bir orta uzunluk oburu büyük olmak kuralıyla dört beze yapınız.
- İlk başta küçük tutuğunuz hamurdan açmaya başlayınız. İç harçlarını koyunuz ben birinci vakit içinderda kıymadan başladım.
- Açılan hamuru güzelce rulo yapınız. Elinizle epeyce inceltmemek kuralıyla büyütünüz.
- Yuvarlak tepsinin ortasına öbek yaptığınız böreği koyunuz.
- Sırasıyla öbür küçük bezeyi, orta uzunluğu bezeyi ve büyük hamur bezesini açınız.
- böyle yapma niçinimiz. Tepsiye hamuru dizerken rahat etmemiz için.
- Küçük öbeğin etrafına öteki açtığımız hamurları dvakasınız.
- Üstüne yumurta sarısını ve haşhaşlı karışımı dökünüz.
- 180 derecelik fırında 30dk pişirin. Bu müddet fırınınıza göre değişir.