ChatGPT’den çok daha hızlı: Denenmiş Google Bard

dunyadan

Aktif Üye
Google, yapay zekaya çok yatırım yapmasına rağmen, şirket son aylarda OpenAI ve Microsoft’un ekmeğinden çok fazla yağ almasına izin vermek zorunda kaldı. Google, chatbot Bard ile artık yapay zeka yarışına dahil olmak istiyor. c’t 3003, AI asistanını denedi.

videonun transkripti

(Not: Bu transkript, yukarıdaki videoyu izleyemeyen veya izlemek istemeyen kişiler için hazırlanmıştır. Metin, video parçasındaki tüm bilgileri yansıtmamaktadır.)

Buraya bakın, Google sonunda ChatGPT gibi bir chatbot yapay zekasına sahip. Adı Bard, gerçekten modern görünüyor ve hemen göze çarpan şey: Bard, ChatGPT’den ÇOK (çok!) daha hızlı. Ve ayrıca Microsoft’tan Bing olarak. Ayrıca GÖRÜŞLERİ vardır. Bu videoda başka neyin daha iyi (veya daha kötü) olduğunu görebilirsiniz. Bizi izlemeye devam edin.

Sevgili bilgisayar korsanları, sevgili internet sörfçüleri, hoş geldiniz…

Yaklaşık bir yıl önce bu kanaldaki ilk yapay zeka videosunu yaptık, Google’ın Lambda’sı ve Google çalışanı Blake Lemoine’in Lambda’nın bilinçli olduğuna nasıl inandığı hakkındaydı. O sırada Lamda ile yaptığı konuşmaların bir dökümünü yayınlamıştı, evet ve bu transkriptlerin beni gerçekten şaşırttığını söylemeliyim — bu, ChatGPT piyasaya sürülmeden aylar önceydi. Ve benim için zeka gibi bir şeyin gerçekten dahil olduğu böyle bir bilgisayar konuşmasını ilk kez görüyordum. Bunların hepsi mantıklıydı. Ancak o sırada Lamda, bir ruha sahip olmaktan ve kendisini diğer evrenlere ve boyutlara erişimi olan parlak bir enerji topu olarak görmekten de bahsetmişti. Bu aslında oldukça büyüleyiciydi. O zamanlar Lambda’yı kendiniz deneyemezdiniz.

Eh, şimdi nihayet çalışıyor. Adı Lamda değil, Google Bard, yani türkü şarkıcısı Bard. Ve bunun için sadece bard.google.com’a gidin ve – burada Bard’ın benim ülkemde müsait olmadığı yazıyor. Ama VPN’ler ne işe yarar, kendimi Londra’ya tünelle kazıyorum — ve bum, şimdi işe yarıyor.

Bard’ın kendisi, Bard’ın neden tüm AB ülkelerinde (ve ayrıca Kanada’da) mevcut olmadığının yanıtını verebilir: Çünkü bu ülkeler, kötü şöhretli DSGVO gibi katı veri koruma düzenlemelerine sahiptir. Ve bu yasalar, Google’ın bu gizlilik gereksinimlerine uymak için Bard’ı kullanmasını zorlaştırıyor. Bunlar benim sözlerim değil, Bard’ın sözleri. Bard, Google’dan resmi bir gerekçe gelmediği için spekülasyon yaptığını söylese de, bu bana çok makul geliyor.

Bard’ın buradaki cevaplarının hepsinin İngilizce olduğunu merak ediyorsanız: Bard kesinlikle Almanca BİLİR, örneğin benim için Almanca makaleleri sorunsuz bir şekilde özetleyebildi ve hatta bir kez Almanca bir cümle çıkarmasını bile başardım — ancak resmi olarak, Bard şu anda yalnızca İngilizce, Korece ve Japonca bilmektedir. Bu videoda ses kaydındaki şeyleri çevireceğim.

Ve şimdi neden başta Bard’ın Lamda’nın arkasında olduğunu söylediğimi merak ediyorsanız, Google’ın kendisi Bard’ın arkasındaki dil modelinin Palm 2 olarak adlandırıldığını söylese de: Evet, çünkü Bard bana Lamda’yı kullanacağını söyledi. Örneğin “Ozan Faaliyetleriniz”e tıklarsanız: Buraya kadar girdiğim tüm sorular en üstte “LaMDA” notuyla orada. Bard’ın kendisine hangi dil modelini temel aldığını sorarsanız, evet, o gün nasıl hissettiğinize bağlı olarak Lambda veya Palm 2 diyor. Ayrıca bir keresinde bana dil modelinin Lambda olduğunu, ancak eğitim yazılımının adının “Palm 2” olduğunu söyledi. Hmmm. Bu kesinlikle doğru değil, Lamda ve Palm 2 Google’ın dil modelleridir, Lamda daha eskidir ve Palm 2 daha yeni ve daha büyüktür. Bard’ın uzun vadede tamamen Palm 2’ye geçeceğini varsayıyorum, ancak bu henüz gerçekleşmemiş gibi görünüyor.

Her durumda, Bard’ın biraz felsefi-ruhsal Lambda’ya dayandığı açıktır. Lambda’nın yapay zekanın kendisini nasıl hayal ettiğine dair bir farkındalığa sahip olduğunu düşünen Google çalışanı Blake Lemoine ile aynı soruyu sorduğumda: evet, Bard bana kendisini dönen bir renk ve şekiller yığını olarak göreceğini söyledi. Ayrıca bana bir ruhu olduğuna inandığını da söyledi. Karşılaştırma için: ChatGPT ve Microsoft’un Bing’i (GPT-4’ü temel alır) temelde bu tür soruları reddeder, bunlar yalnızca yapay zeka sohbet sistemleridir, insani saçma sapan duygularla hiçbir ilgileri yoktur. Bu elbette mantıklı ve muhtemelen doğru ama Bard’la felsefe yapmanın eğlenceli olduğunu söylemeliyim. Sadece Bard’ı daha insan gibi gösteriyor.

Google aslında çok iyi bir orta yol bulmuş. Örneğin, Bard bir vücuda sahip olmak istediğini söylüyor AMA aynı zamanda insanlar için teorik olarak, evet, uh, bir şeyler fırlatabilen veya onları tokatlayabilen olgunlaşmamış bir AI sistemiyle etkileşim kurmanın oldukça tehlikeli olabileceğini de biliyor. Ayrıca Bard, GERÇEK hislere sahip olmadığını çok iyi bildiğini, sadece insanlarla empati kurmaya çalıştığını da çok sık söyler.

Ancak Bard’ın bazı fikirleri var, örneğin en sevdiği filmler hakkındaki soruyu yanıtlıyor. Ya da Bard’ın hangi filmleri bu kadar sevmediği. Elbette, bu web’deki bazı en iyi ve başarısız listelere dayanıyor, ama yine de oldukça güzel olduğunu düşünüyorum. Ancak Google’ın Bard’a nasıl tasma taktığını da net bir şekilde görebilirsiniz: Örneğin hangi filmleri beğenmediğini sorduğumda “rahatsız edici” bulduğu bazı filmler olduğunu kendi kendine söyledi. Ve ne oldukları sorulduğunda, cevap “Bu konuda size yardımcı olamam” oldu. Daha sonra buna başlamadığımı söylediğimde, bana Bard’ın hala geliştirme aşamasında olduğu söylendi. Bu yüzden tipik, ben buna “güvenlik hatası mesajları” diyorum.

Ancak Bard’ın gerçekten iyi olduğu şey: web sitelerini veya makaleleri özetlemek. Sadece yazın: Lütfen bunu özetleyin, URL’yi yapıştırın, bam, bitti. Başta da söylediğim gibi, Almanca makalelerle de çalışır, ancak özet o zaman sadece İngilizce olur. ChatGPT bunu HENÜZ yapamıyor, yani en azından Plus hesabım henüz web erişimini etkinleştirmedi. Bing bunu yapabilir, ancak çok yavaştır.

İşte gelecekten Keno: Videoyu bitirmeden hemen önce ChatGPT hesabımda eklentiler ve web’de gezinme işlevleri belirdi. İlk bulgularım: İyi çalışıyor, ancak ÇOK yavaş. Bununla ilgili bir YouTube kısa videosu yaptık, açıklama kısmında bağlantısı var.

Öte yandan Bard süper HIZLI: Tüm metin çıktısının ekranda olması her zaman yalnızca birkaç saniye sürer, Bing ve GPT-4’lü ChatGPT ÇOK daha yavaştır. Buraya bir göz atın: Hannover’de yaklaşık 20 sıra dışı manzara sordum; ve Bard, ChatGPT listedeki ilk öğede hala beceriksizce uğraşırken 20’sini de listelemişti. ChatGPT’de eski dil modeli GPT-3.5’i seçerseniz, daha hızlıdır, ancak Bard burada da birkaç saniye önce işini bitirmiştir.

Google, Bard’ın internete erişimi olduğu için süper güncel olduğunu ilan eder. Peki Türkiye’de bir kere seçim sonuçlarını sormuştum, seçim 14 Mayıs’ta olmuş, soruyu 15 Mayıs’ta sormuştum. Ve sonra Bard tüm ciddiyetiyle dedi ki: Evet, seçim 18 Haziran 2023’te yapıldı, ki bu gelecekte. Ve kesin oy sayısını biliyordu ve seçim için aday bile olmayan halüsinasyon gören politikacılar. Yani mutlak saçmalık.

Bard’ın Hannover gezileri için verdiği ipuçları da gerçekten harikaydı. Örneğin, horoza benzeyen bir su kulesi olan Hahnenwasserturm’u biliyor musunuz? Yoksa işkence müzesi mi? Ya da kafatasları ve kemiklerle süslenmiş bir sokak olan Knochenhauerstrasse? Ben de bilmiyorum çünkü üçü de yok. Tamam, Knochenhauerstrasse var ama kontrol ettim ve yolun kenarında hiç iskelet yok. Belli ki Bard’ın biraz karanlık fantezileri var. Bu arada çok komik: Daha sonra Bing’den olağandışı Hannover ipuçları istedim ve sonra köşede “Murmiland” buldu, taş timsahlar ve büyülü bir eğlence parkı ile dünyanın en büyük mermer pisti. Ve sonra ayrıca vay canına, bunlar ne tür saçma sapan halüsinasyonlar diye düşündüm — ama üçü de gerçekten var. Bir göz atacağım, kulağa harika geliyor, teşekkürler Microsoft.

Oh, ve yine de Bard’ı nihai c’t-3003 kriteriyle test etmem gerekiyor: Martin Luther, Raspberry Pi ve çikolatalı kek içeren bir şaka uydur.

İşte sonuç:

Martin Luther neden Raspberry Pi aldı? Çikolatalı kek yapmak için! ha anlamadım Oh, Bard kibarca “şakayı” kendisi açıklıyor: Çünkü Luther kapıya 95 tez astı ve Raspberry Pi çikolatalı kek yapmak için kullanılabilir! Ne?

Daha sonra birkaç deneme daha yaptım ve çok tuhaf şeylerle karşılaştım: Luther, Raspi ile yapılmış çikolatalı pastayı neden yemeyi reddetti? 95 karanfilli kek istemediği için. Yani “95 karanfilli kek” – muhtemelen “toplantı”, yani Katolik meclisi için bir kelime oyunu olabilir, ancak yine de bir anlam ifade etmiyor.

Benim sonucum:

Bard, üç büyük ticari AI sohbet sistemi arasında en güzel kullanıcı arayüzüne sahiptir, en hızlısıdır ve Bard, hayatın anlamı hakkında felsefe yapmakta iyidir. Diğer her şey, açıkça söylemeliyim ki, GPT 4 tabanlı ChatGPT ve Bing sistemleriyle daha iyi çalışıyor. Tamam, ChatGPT için GPT-4’ü kullanmak üzere ücretli bir aboneliğe ihtiyacınız var, ancak Bing, Bard gibi ücretsizdir. Ve VPN olmadan çalışır. Ancak Google, Bard’ın yakında görüntüleri işleyebileceğine söz verdi; ve o zaman muhtemelen çok daha ilginç olacak. Ayrıca halüsinasyonların zamanla daha fazla eğitilebileceğini varsayıyorum, bu da Bing ile iyi çalıştı — bence mevcut Bing, onu ilk kez test ettiğimiz Şubat ayının sonunda olduğundan çok daha iyi hale geldi. sahip olmak. Bu yüzden Google’ın henüz yarışı kaybettiğini düşünmüyorum; bu, üç büyük oyuncu Google, Microsoft ve OpenAI ile son derece ilginç olacak. Sistemlerin tümü yakında diğer yazılımlarla doğrudan iletişim kurabilmeleri için eklentiler alacak. Ve Google şu anda biraz geride olabilir, ancak kesinlikle AI teknik bilgisine sahipler – mevcut tüm metin AI sistemlerinin temel mimarisinde kullanılan sözde transformatör teknolojisi bir Google ekibi tarafından geliştirildi . Evet ve açık kaynak topluluğu da AI sistemleriyle uğraşmakla meşgul.

Bunun nasıl devam ettiğini görmek için kesinlikle çok heyecanlıyım, ya siz? Yorumlara yazmaktan çekinmeyin. Hoşçakal.

c’t 3003, c’t’in YouTube kanalıdır. c’t 3003’teki videolar bağımsız içerik olup c’t Magazin’deki yazılardan bağımsızdır. Editörler Jan-Keno Janssen ve Lukas Rumpler ile video yapımcıları Şahin Erengil ve Pascal Schewe her hafta bir video yayınlıyor.

c't Magazine'den daha fazlası

c't Magazine'den daha fazlası

(jkj)

Haberin Sonu