yasader
Aktif Üye
Boşnak Böreği Tanımı İçin Malzemeler
Hamur için;
Not EkleTarifi Yazdır
Hamur için;
- 5.5 su bardağı un
- 1 yemek kaşığı tuz
- 2 su bardağı su (Ilık)
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 1 kilo gulik kendi yöreme ilişkin bir yeşillik öteki vilayetlerde ismi farklı olabilir
- 2 adet soğan
- 5 yemek kaşığı sıvı yağ
- 3 yemek kasığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı salça
- Tuz
- Karabiber
- Kırmızı toz biber
- Pul biber
Not EkleTarifi Yazdır
- Hamur için gerekli materyalleri bir kaba alıyoruz yoğuruyoruz. Yoğurma süreci bittikten daha sonra dinlendirmeye bırakıyoruz.
- İç materyal için gülikleri yıkayıp, doğruyoruz. Tavaya soğanımızı yağı alıp kavuruyoruz. Salçamızı baharatları alıp kavuruyoruz. Üzerine gülikleri koyuyoruz biraz tuz serpiyoruz. Kavuruyoruz. Kavurduğumuz gülikleri bir kenara alıp soğumaya bırakıyoruz.
- Dinlendirdiğimiz hamuru tezgah üzerine alıp, bezelere bölüyoruz. Mandalına büyüklüğünde olacak biçimde. Altına biraz un serpiyoruz yapışmaması için.
- Bezelere böldüğümüz hamurları tek tek açmaya başlıyoruz. Merdane sayesinde açalım. Bir tabak büyüklüğünde olacak biçimde.
- Erittiğimiz yağı sıvı yağı ile birleştirip karıştırıyoruz. Açtığımız bezeye sürüp bir tepsiye diziyoruz. Tepsinin altına yağ sürmeyi unutmayalım. Sırayla bitene kadar bu süreci yapıyoruz.
- Açtığımız hamurları yağ da dinlenmeye bırakalım. 15 dk kadar. En altta kalan açtığımız hamurla başlıyoruz. İnce olacak biçimde ellerimizle açıp çekiyoruz.
- Acemilerin bile yapabileceği bir börek ben bile oklava kullanımını beceremem. Çok kolay bir tanım denemenizi tavsiye ederim arkadaşlar.
- Biraz ortaya gelecek biçimde gerecimizi uzunlamasına koyuyoruz. Kendimizden taraf olan hamuru üzerine getirip yuvarlıyoruz. İstersen gül böreği formunda kıvırın isterseniz kol böreği biçiminde yapın. Ben gül böreği yapar üzere etrafında doladım.
- Aynı süreci bitene kadar yapalım süreç bittikten daha sonra kalan yağımızdan üzerine sürüp. Fırına verelim. 200 derece olacak biçimde 40 dk pişmeye bırakıyoruz. Afiyet olsun arkadaşlar. Yapmanızı öneririm kolay bir tanım. Ben yaptıysam sizde yaparsınız.